Από το Blogger.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Νοητική Υστέρηση

Η νοητική υστέρηση (καθυστέρηση) δεν αποτελεί συγκεκριμένη διαταραχή και δεν είναι σαφώς οριοθετημένη κλινική οντότητα αλλά εμφανίζεται ως κυρίαρχο ή δευτερεύον σύμπτωμα πολλών διαφορετικών διαταραχών και συνδρόμων.
Πολλές φορές συσχετίζεται αιτιολογικά με κακές συνθήκες διαβίωσης και το κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων.

Ταξινόμηση
Ανάλογα με τη βαρύτητά της, η νοητική υστέρηση ταξινομείται ως εξής: Ήπια: ΝΠ από 50-55 έως 70, Μέτρια: ΝΠ από 35-40 έως 50-55, Σοβαρή: ΝΠ από 20-25 έως 35-40, Βαριά: ΝΠ κάτω από 20 ή 25. (ΝΠ : νοητικό πηλίκο ή αλλιώς δείκτης νοημοσύνης).

Αίτια
Διακρίνονται συνήθως τα αίτια της νοητικής υστέρησης σε δύο ομάδες:
- Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα οργανικά αίτια, που συνδέονται κυρίως με τις βαρύτερες μορφές νοητικής υστέρησης. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες αποτελούν την πιο συνήθη γενετική αιτία νοητική υστέρησης. Η πιο γνωστή από αυτές τις ανωμαλίες είναι το σύνδρομο Down. 
- Η δεύτερη ομάδα αφορά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και περιλαμβάνει τα πολιτισμικά-οικογενειακά αίτια, που συνδέονται κυρίως με την ήπια νοητική υστέρηση. Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται οι δυσμενείς οικογενειακές και κοινωνικές συνθήκες, που έχουν συχνά ως αποτέλεσμα την ελλιπή φροντίδα του παιδιού - τόσο σε επίπεδο σωματικής υγείας όσο και σε επίπεδο συναισθηματικής ασφάλειας - και καταλήγουν σε μειωμένη παροχή των απαραίτητων αναπτυξιακών ερεθισμάτων.

Επιπολασμός
To ποσοστό των ατόμων με νοητική υστέρηση υπολογίζεται περίπου σε 1-3% του γενικού πληθυσμού.

Αντιμετώπιση
Η πιο αποτελεσματική μορφή αντιμετώπισης της νοητικής υστέρησης είναι η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση με στόχο την πλήρη ανάπτυξη του νοητικού δυναμικού και των γνωστικών ικανοτήτων του παιδιού.


Πηγή: www.noesi.gr  (www.noesi.gr/book/syndrome/mentalretardation)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Τα νέα μας

Στα πλαίσια των υπηρεσιών πρόληψης, το Κέντρο μας πραγματοποιεί ΔΩΡΕΑΝ προληπτικό έλεγχο σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν δυσκολίες στο λόγο και την ομιλία.
Το Κέντρο μας δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερωθούν για τυχόν δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά τους σε θέματα λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, άρθρωσης και μάθησης.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414 ή στο email: zizika_maria@hotmail.com

Που βρισκόμαστε