Από το Blogger.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥΣ


  •       Το παιδί δεν μαθαίνει να μιλά σωστά τη στιγμή που μιλά, αλλά τη στιγμή που ακούει και μιμείται σωστά πρότυπα ομιλίας. Πρέπει να του μιλάτε για τις καθημερινές καταστάσεις που ζει την ώρα που γίνονται ή ακόμη και όταν πρόκειται να γίνουν.
  •           Όταν δεν αρθρώνει σωστά μια λέξη, μη του ζητάτε να σας την επαναλάβει σωστά.  Ζητήστε του να σας κοιτάξει  και επαναλάβετε τη λέξη που είπε λάθος χρησιμοποιώντας την μέσα σε μια πρόταση. «Μήπως εννοείς το αεροπλάνο;». Μην του ζητάτε μετά να την επαναλάβει.
  •            Να ενδιαφέρεστε περισσότερο γι’ αυτό που θέλει να πει και όχι για το πώς θα το πει. Σκοπός της ομιλίας είναι η επικοινωνία, να γίνει δηλαδή κατανοητό αυτό που θέλει να πει και όχι να μιλήσει σωστά.
  •           Αποφεύγετε όσο είναι δυνατό, στο θέμα της ομιλίας όπως και σε άλλους τομείς, να συγκρίνετε το παιδί σας, κυρίως παρουσία του, με άλλα παιδία της ηλικίας του ή και με μικρότερα του.
  •          Εσείς θα είστε το πρότυπο της σωστής (γραμματικά και συντακτικά) ομιλίας. Παρακινήστε το να μιμηθεί τον τρόπο που μιλάτε χρησιμοποιώντας όμορφες προτάσεις.
  •             Για τη σωστή χρήση της γλώσσας, ενισχύστε τις γλωσσικές λειτουργίες. Αυτές είναι η αντίληψη, η μνήμη, η προσοχή, η οργάνωση, η κατανόηση και η κρίση. Οι λειτουργίες αυτές θα το βοηθήσουν να σχηματίσουν γνώση.
  •            Η ενίσχυση του παιδιού θα γίνετε μέσα από το παιχνίδι. Όποια δραστηριότητα κάνετε, να εξηγείτε γιατί τη κάνετε και τι θέλετε να πετύχετε.
  •            Αν το παιδί σας δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε κάποιο παιχνίδι, μην το πιέσετε. Ρωτήστε το τι θέλει να παίξει και δοκιμάστε άλλη στιγμή να παίξετε και να του διδάξετε αυτό που θέλετε εσείς.
  •           Διαβάστε του βιβλία με εικόνες που το ενδιαφέρουν (ζώα, φύση, καθημερινές σκηνές του σπιτιού, του δρόμου …).  Περιγράψτε τις εικόνες και συζητήστε μαζί τι συμβαίνει στο παραμύθι.
  •             Αφεθείτε να σας οδηγήσει η περιέργεια και το ενδιαφέρον του. Βασικό κίνητρο του παιδιού, (και για την ομιλία) είναι η ευχαρίστηση. Αποφύγετε το διδακτικό ύφος. Δεν θα παίζετε το ρόλο του δασκάλου στο παιδί. Με εσάς θα μαθαίνει την καθημερινότητα και τον γύρω κόσμο αυθόρμητα, ζώντας και επικοινωνώντας μαζί σας.
              ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΑΜΕΙΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!!!
 
Ζίζικα Μαρία – Λογοθεραπεύτρια
Κέντρο Λογοθεραπείας για Παιδιά & Ενήλικες
Περιοχή Δεξαμενές, Μύκονος – Τηλ: 693 6778414

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Τα νέα μας

Στα πλαίσια των υπηρεσιών πρόληψης, το Κέντρο μας πραγματοποιεί ΔΩΡΕΑΝ προληπτικό έλεγχο σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν δυσκολίες στο λόγο και την ομιλία.
Το Κέντρο μας δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερωθούν για τυχόν δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά τους σε θέματα λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, άρθρωσης και μάθησης.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414 ή στο email: zizika_maria@hotmail.com

Που βρισκόμαστε