Από το Blogger.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Καθυστέρηση της ομιλίας ονομάζεται η περίπτωση κατά την οποία η εκμάθηση της ομιλίας από το παιδί πραγματοποιείται με χρονική καθυστέρηση, παρόλο που στα φωνητικά όργανα δεν υπάρχουν λειτουργικές και ανατομικές ανωμαλίες.

Αιτία:
  • Η ανεπάρκεια φυσιολογικού ερεθίσματος.
  • Η κληρονομικότητα (πιο συχνά από τη πλευρά του πατέρα).
  • Ψυχολογικά εμπόδια (έλλειψη ευχαρίστησης από την ομιλία, αδυναμία διατήρησης της προσοχής)
  • Έλλειψη κινητικής δεξιότητας στην άρθρωση.
  • Συγγενείς ανωμαλίες στα όργανα της άρθρωσης των λέξεων.
  • Τραυματισμοί κατά τον τοκετό με εγκεφαλικές μικροαιμοραγίες.
  • Βαριές ασθένειες στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής.
  • Εγκεφαλικά επεισόδια κατά τον τοκετό ή τους πρώτους μήνες της ζωής.
  • Ποικίλες αρνητικές περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η μητρική υπερπροστασία, η έλλειψη ενδιαφέροντος από άτομα που φροντίζουν τα παιδιά, η απουσία προτύπων προς μίμηση.

Συμπτώματα:
Πολλά από τα παιδιά που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην έναρξη της ομιλίας αρχίζουν να προφέρουν τις πρώτες τους λέξεις σε ηλικία τριών ετών. Στη συνέχεια η ομιλία τους αναπτύσσεται με μεγάλες δυσκολίες. Πολύ συχνά μερικοί φθόγγοι αντικαθίστανται με άλλους, κινητικά ευκολότερους, και μερικοί παραλείπονται.


Θεραπεία:
Σε ελαφρές περιπτώσεις δεν απαιτείται παρέμβαση. Οι γονείς θα πρέπει να προτρέπουν το παιδί να μιμείται θορύβους ή φωνές και να επαναλαμβάνει απλές λέξεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αντικείμενα που μπορεί να δει και να αγγίξει.

Ο λογοθεραπευτής θα αξιολογήσει το παιδί και θα ενημερώσει τους γονείς για το αποτέλεσμα και για την λογοθεραπευτική παρέμβαση που θα ακολουθήσει, σε περίπτωση που αυτό θα κριθεί αναγκαίο. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση, είναι το Άλφα και το Ωμέγα στο αποτέλεσμα μας. Έτσι θα αντιμετωπιστούν όλες οι δυσκολίες των παιδιών στην πρώτη τους εμφάνιση και δεν θα αποτελέσουν αίτια εμφάνισης άλλων δυσκολιών στην σχολική απόδοση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Τα νέα μας

Στα πλαίσια των υπηρεσιών πρόληψης, το Κέντρο μας πραγματοποιεί ΔΩΡΕΑΝ προληπτικό έλεγχο σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν δυσκολίες στο λόγο και την ομιλία.
Το Κέντρο μας δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερωθούν για τυχόν δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά τους σε θέματα λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, άρθρωσης και μάθησης.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414 ή στο email: zizika_maria@hotmail.com

Που βρισκόμαστε