Από το Blogger.

Λογοθεραπεία




- Τι είναι η Λογοθεραπεία;
  Η Λογοθεραπεία, είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με την παθολογία του προφορικού και γραπτού λόγου. Ασχολείται με τις διαταραχές επικοινωνίας, ομιλίας, λόγου, μάθησης, φωνής, μάσησης και κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες. Επίσης ασχολείται με την ερευνά των διαταραχών αυτών.


-  Πώς δουλεύει ένας λογοθεραπευτής;
Ο λογοθεραπευτής, ως ο επιστήμονας που ασχολείται με την ανθρώπινη επικοινωνία και την παθολογία της, πραγματοποιεί το έργο του:
· ως αναπόσπαστο μέλος μιας διεπιστημονικής ομάδας
· συνεργάζεται με γιατρούς, άλλους ειδικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς
· συμβουλεύει γονείς για την προώθηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων μέσα στην καθημερινή ζωή
· ενημερώνει γονείς και εκπαιδευτικούς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί
· παρεμβαίνει θεραπευτικά, χρησιμοποιώντας εκλεκτικά τις μεθόδους και στρατηγικές του
· ελέγχει την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης
· ασχολείται με την ενημέρωση του κοινού για θέματα της αρμοδιότητας του, για παράδειγμα, για την φυσιολογική ανάπτυξη του λόγου, για τη διγλωσσία κ.α.

- Με ποιες διαταραχές ασχολείται ο λογοθεραπευτής;

Οι διαταραχές, που εμπίπτουν στο πεδίο δράσης του Λογοθεραπευτή/ Λογοπεδικού, είναι αυτές που έχουν σχέση με την ομιλία και τον λόγο, καθώς επίσης και με την ακουστική, την οπτική, την γνωστική - συμπεριλαμβανομένης της μάθησης - την προφορική, την μυϊκή, την αναπνευστική και την φωνητική λειτουργία και την κατάποση. Οι διαταραχές μπορεί να είναι απλές ή πολύπλοκες όταν εμπλέκονται πολλαπλές διαταραχές επικοινωνίας.
Ιδιαίτερα :
- Ειδικές Αναπτυξιακές Διαταραχές Λόγου / Ειδικές Γλωσσικές Διαταραχές
- Αναπτυξιακές αρθρωτικές διαταραχές (δυσαρθρία, δυσπραξία, γναθοπροσωπικές ανωμαλίες, σχιστίες)
- Διαταραχές ροής (τραυλισμός, ταχυλαλία)
- Διαταραχές φωνής
- Διαταραχές μάθησης (δυσλεξία)
- Πραγματολογικές διαταραχές (νοητική στέρηση, αυτισμός)
- Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές
- Νευρολογικές παθήσεις (σύνδρομα, εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικές κακώσεις, εκφυλιστικές νευρολογικές παθήσεις)
- Διαταραχές κατάποσης
- Βαρηκοΐα – κώφωση
- Λαρυγγεκτομή
- Αφασία ενηλίκων

- Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου χρειάζεται λογοθεραπεία;
Μερικές ενδείξεις είναι οι παρακάτω:
  • Δεν κατανοεί πάντα αυτό που του λέτε, δεν αντιδρά κατάλληλα στις οδηγίες που του δίνετε ή δεν ανταποκρίνεται στις προσπάθειες που κάνετε να επικοινωνήσετε μαζί του.
  • Η ομιλία του δεν είναι κατανοητή από άλλους.
  • Η άρθρωσή του δεν έχει ακρίβεια και ορισμένες φορές προφέρει λάθος κάποιους  ήχους.
  • Δεν έχει λεξιλόγιο το ίδιο πλούσιο με άλλα παιδιά της ηλικίας του
  • Δεν αντιδρά σε ήχους.
  • Η ομιλία του αρκετές φορές είναι άσχετη με τη συζήτηση ή με τις ερωτήσεις που του κάνετε.
  • Δυσκολεύεται να ξεκινήσει να μιλά, κολλάει στον πρώτο ήχο της λέξης ή επαναλαμβάνει πολλές φορές την πρώτη συλλαβή
  • Δυσκολεύεται να μάθει πράγματα καθημερινής ρουτίνας ακόμα και μετά από πολλές προσπάθειες. Δεν διατηρεί αυτή τη γνώση και το ίδιο πράγμα δεν μπορεί να το ξανακάνει την επόμενη μέρα.
  • Έχει δυσκολίες στο γραπτό λόγο δηλαδή στη ανάγνωση και τη γραφή.
- Πώς μπορεί ο γονιός να διαπιστώσει εάν υπάρχει πρόβλημα στο λόγο;
Οι γονείς καλό είναι να βρίσκονται σε εγρήγορση και να παρατηρούν προσεκτικά τα παιδιά τους. Τα πλέον καθοριστικά χρόνια όσον αφορά την ανάπτυξη της ομιλίας και του προφορικού λόγου στο παιδί είναι από 1.6 – 4.6 χρονών (αντίστοιχα, όσον αφορά τον γραπτό λόγο, οι πιο καθοριστικές ηλικίες είναι οι τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου). Τα ανησυχητικά συμπτώματα στο λόγο του παιδιού είναι γλωσσικές συμπεριφορές (άρθρωση, λεξιλόγιο, σύνταξη) που εμφανίζονται με συστηματικότητα και είναι διαφορετικές από τις αναμενόμενες, κάτι που είναι ευκολότερο να εντοπίσει ένας γονιός που έχει μεγαλύτερα παιδιά και μπορεί να κάνει συγκρίσεις. Για τους γονείς που μεγαλώνουν το πρώτο τους παιδί, οι παιδίατροι και οι παιδαγωγοί των παιδικών σταθμών είναι αυτοί που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τυχόν αποκλίσεις/αδυναμίες στο λόγο και την επικοινωνία του παιδιού ώστε να απευθυνθούν στον Λογοπεδικό / Λογοθεραπευτή για αξιολόγηση.

- Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί λογοθεραπεία; 
Ο χρόνος έναρξης εξαρτάται από το είδος της διαταραχής και τους παράγοντες που εμπλέκονται. Για παράδειγμα, σε ένα παιδί με κάποιο σύνδρομο ή με εγκεφαλική παράλυση, η παρέμβαση μπορεί να αρχίσει από τους πρώτους μήνες της ζωής με συμβουλευτική των γονέων και στη συνέχεια με συμμετοχή τους στις συνεδρίες του παιδιού. Ένα παιδί που δεν λέει κάποιο φώνημα δεν είναι σκόπιμο να αρχίσει θεραπεία πριν από την ηλικία σχηματισμού του συγκεκριμένου φωνήματος εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι τους οποίους αποκλείει μία σωστή εκτίμηση.

- Πότε μιλάμε για καθυστέρηση της ομιλίας;
Καθυστέρηση της ομιλίας ονομάζεται η περίπτωση κατά την οποία η εκμάθηση της ομιλίας από το παιδί πραγματοποιείται με χρονική καθυστέρηση, παρόλο που στα φωνητικά όργανα δεν υπάρχουν λειτουργικές και ανατομικές ανωμαλίες. Πολλά από τα παιδιά που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην έναρξη της ομιλίας αρχίζουν να προφέρουν τις πρώτες τους λέξεις σε ηλικία τριών ετών. Στη συνέχεια η ομιλία τους αναπτύσσεται με μεγάλες δυσκολίες. Πολύ συχνά μερικοί φθόγγοι αντικαθίστανται με άλλους, κινητικά ευκολότερους, και μερικοί παραλείπονται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Τα νέα μας

Στα πλαίσια των υπηρεσιών πρόληψης, το Κέντρο μας πραγματοποιεί ΔΩΡΕΑΝ προληπτικό έλεγχο σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν δυσκολίες στο λόγο και την ομιλία.
Το Κέντρο μας δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερωθούν για τυχόν δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά τους σε θέματα λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, άρθρωσης και μάθησης.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414 ή στο email: zizika_maria@hotmail.com

Που βρισκόμαστε