Από το Blogger.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Το διάβασμα στο σπίτι θέλει τρόπο...

Πολλές φορές ακούμε τους γονείς να παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν κάθονται να διαβάσουν τα μαθήματα του σχολείου μόνα τους. "Αν δεν είμαι δίπλα του, κάθεται και κοιτάζει το βιβλίο με τις ώρες", "Πρέπει να του λέω εγώ τι να κάνει, αλλιώς δεν κάνει τίποτα".

Αντί λοιπόν να καθίσετε δίπλα και να κάνετε εσείς το διάβασμα, μήπως πρέπει σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει πως να δουλεύει μόνο του;


Πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα...
Πώς θα διαβάσει μόνο του το παιδί, αν δεν ξέρει τι και πώς να το κάνει;
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε λοιπόν είναι να καθοδηγήσετε το παιδί στην οργάνωση της μελέτης του. 

Είναι σημαντικό ο χώρος μελέτης να είναι ήσυχος και τακτοποιημένος. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες οι οποίοι θα αποσπούν την προσοχή του παιδιού.
Καλό είναι το διάβασμα της επόμενης μέρας να γίνεται αμέσως μετά το σχολείο και όχι το βράδυ.

Φροντίστε να ακολουθεί γενικά ένα πρόγραμμα σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες, π.χ. ποιες ώρες θα κοιμάται, τι ώρα θα τρώει, τι ώρες θα κάνει τις εξωσχολικές δραστηριότητες κλπ. Αυτό θα το βοηθήσει να είναι πιο οργανωμένο και στο διάβασμα.

Δείτε μαζί το πρόγραμμα της επόμενης μέρας και βγάλτε πάνω στο τραπέζι μόνο τα βιβλία που είναι απαραίτητα. Αφού επιβεβαιώσετε μαζί τι εργασίες έχει για την επόμενη μέρα, να τις καταγράψετε σε ένα χαρτί.
Στη συνέχεια, καθώς θα τελειώνει κάθε μάθημα, θα το διαγράφετε από τη λίστα. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι σιγά-σιγά η δουλειά του τελειώνει.
 

Ξεκινήστε από τα πιο δύσκολα μαθήματα. Εξηγήστε του ότι κάθε μάθημα θα πρέπει να το τελειώνει μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα.
 

Η παρουσία σας, την ώρα του διαβάσματος, θα πρέπει να είναι συχνή και όχι μόνιμη. Το παιδί θα πρέπει να μάθει να δουλεύει μόνο του και να αναζητεί τη βοήθεια σας όταν πραγματικά δυσκολεύεται.
Αν κάποια στιγμή ζητήσει τη βοήθειά σας σε κάτι που δεν καταλαβαίνει ή που δεν καταφέρνει μόνο του, δώστε τη με προθυμία.

Όταν τελειώσει τα μαθήματά του, μπορείτε να τα κοιτάξετε μαζί. Αν έχει κάνει λάθη μην τα διορθώσετε. Προτρέψτε το να ξανακοιτάξει πιο προσεκτικά αυτά που έχει γράψει, για να τα εντοπίσει μόνο του. 

Μη ξεχνάτε να το επαινείτε και να το ανταμείβετε για την κάθε προσπάθεια. Με αυτό τον τρόπο θα τονώνετε την αυτοπεποίθηση του και θα είναι πιο πρόθυμο να προσπαθήσει μόνο του την επόμενη φορά.



Ζίζικα Μαρία - Λογοθεραπεύτρια

2 σχόλια:

 

Τα νέα μας

Στα πλαίσια των υπηρεσιών πρόληψης, το Κέντρο μας πραγματοποιεί ΔΩΡΕΑΝ προληπτικό έλεγχο σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν δυσκολίες στο λόγο και την ομιλία.
Το Κέντρο μας δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερωθούν για τυχόν δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά τους σε θέματα λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, άρθρωσης και μάθησης.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414 ή στο email: zizika_maria@hotmail.com

Που βρισκόμαστε