Από το Blogger.

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Απλές δραστηριότητες για να ενισχύσετε τη γλωσσική ικανότητα του παιδιού σας


Με τις πολυάσχολες και συχνά χαοτικές ζωές μας, ποτέ δεν περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Ο ποιοτικός χρόνος που περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη τους με πολλούς τρόπους. Αφιερώνοντας δεκαπέντε λεπτά ή και παραπάνω την ημέρα σε καθένα από τα παιδιά σας θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν ισχυρές γλωσσικές ικανότητες. Ακολουθώντας αυτές τις διασκεδάστηκες και απλές συμβουλές , τα παιδιά σας θα μπουν στο σωστό δρόμο για την απόκτηση καλών γλωσσικών ικανοτήτων.

- Ανάγνωση και Αφήγηση Ιστοριών:

Ένας Καλός Τρόπος να Αναπτύξετε τη Φαντασία και τις Γλωσσικές Ικανότητες

Ένας τρόπος για να περνάτε ποιοτικά τον χρόνο σας με τα παιδιά σας και να ενισχύετε ταυτόχρονα τις γλωσσικές τους ικανότητες είναι η ανάγνωση και η αφήγηση ιστοριών. Αφήστε τα παιδιά σας να προβλέψουν τις ενέργειες του ηρώα και να περιγράψουν τις εικόνες χρησιμοποιώντας ουσιαστικά, ρήματα και επίθετα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας πουν τα συναισθήματα τους για το βιβλίο (π.χ. Ήταν τρομακτικό, διασκεδαστικό ή αστείο;). Ζητήστε, επίσης, από το παιδί σας να ξαναπεί την ιστορία καθώς εσείς θα προσθέτετε τις δικές σας ιδέες και θα δίνετε στοιχεία για τη ροή των γεγονότων.

Πείτε ιστορίες στα παιδιά σας που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν την φαντασία τους. Τα παιδία λατρεύουν να ακούν ιστορίες για τους γονείς τους και άλλα κοντινά μέλη της οικογένειας. Πείτε τους αστείες ιστορίες για πράγματα που έκαναν όταν ήταν μικρότερα όπως τα πρώτα τους γενέθλια, την πρώτη τους λέξη, ή όταν πρωτοέμαθαν να μιλούν. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να συμμετέχουν σε αυτές τις ιστορίες με πραγματικές ή πλαστές αναμνήσεις. Για να δεθείτε με τα παιδιά σας και για να ενισχύσετε τις γλωσσικές τους ικανότητες, μπορείτε να καθιερώσετε αυτή τη συνήθεια πριν από την ώρα του ύπνου.

   
 - Πάμε για ψώνια για να ενισχύσουμε την ομιλία μας!

Η ώρα για τα ψώνια είναι μια υπέροχη ευκαιρία να ενισχύσετε τη γλωσσική ικανότητα των παιδιών σας. Ενθαρρύνετέ τα να παρατηρούν τις διάφορες κατηγορίες των τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, κτλ.), τα διάφορα σχήματα και χρώματα των τροφίμων, και τις διάφορες συσκευασίες για την κάθε τροφή. Ζητήστε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν τις διάφορες γεύσεις και θερμοκρασίες των φαγητών (αλμυρό/γλυκό, ζεστό/κρύο, τραγανό/μαλακό).
Αφήστε τα παιδιά σας να σας πουν ποιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό και ενθαρρύνετε τα να σας πουν γιατί τους αρέσουν αυτά τα φαγητά. Το να θέτετε ¨καθήκοντα¨ σε κάθε παιδί προωθεί την αίσθηση υπευθυνότητας και ανεξαρτησίας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να κάνετε τα ψώνια μια πιο ευχάριστη διαδικασία.

  
 - Ψήνοντας τις γλωσσικές ικανότητες!

Το ψήσιμο είναι ακόμα μια καλή ευκαιρία για γλωσσική εκμάθηση για τα παιδιά. Ψήστε κουλουράκια με τα παιδιά σας χρησιμοποιώντας χρωματιστά ζαχαρωτά . Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν βάζοντας την ζύμη στο ταψί, ταξινομώντας τα ζαχαρωτά ανάλογα με το χρώμα, και μετρώντας πόσα ζαχαρωτά να βάλουν σε κάθε κουλουράκι. Αυτό επιτρέπει στα παιδιά σας να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού και να ενδυναμώνουν τις γλωσσικές τους ικανότητες. 

 
- Ώρα για φαγητό!

Τα γεύματα είναι μια καλή ευκαιρία για να παρακινήσετε τα παιδία σας να  ενδυναμώσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες. Κατά την ώρα του σνακ, επιτρέψτε στο παιδί σας να συμμετάσχει στη διαδικασία παρασκευής, ενθαρρύνοντας το να θυμάται ποιο βήμα πρέπει να ακολουθήσει. Αναπτύξτε τον περιγραφικό λόγο ζητώντας από το παιδί να σας περιγράφει κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιεί (π.χ. κίτρινο τυρί, γλυκό σιρόπι σοκολάτας, αλμυρά μπισκότα, κοκ.). Καθώς ετοιμάζετε το γεύμα, αφήστε τα να στρώσουν το τραπέζι, ονομάζοντας κάθε αντικείμενο καθώς το βάζουν στο τραπέζι. Ενισχύστε τις αριθμητικές δεξιότητες με το να επιτρέπετε στο παιδί σας να βάζει το σωστό αριθμό μαχαιροπίρουνων, πιάτων και χαρτοπετσετών για κάθε μέλος της οικογένειας. Καλλιεργήστε την ικανότητα τους να ακολουθούν οδηγίες με το να τους λέτε σε ποια θέση να τοποθετούν το κάθε αντικείμενο. Για παράδειγμα, “ Βάλε ένα πιρούνι στη θέση του μπαμπά και δώσε στην αδερφή σου μια χαρτοπετσέτα.”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Τα νέα μας

Στα πλαίσια των υπηρεσιών πρόληψης, το Κέντρο μας πραγματοποιεί ΔΩΡΕΑΝ προληπτικό έλεγχο σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν δυσκολίες στο λόγο και την ομιλία.
Το Κέντρο μας δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερωθούν για τυχόν δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά τους σε θέματα λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, άρθρωσης και μάθησης.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414 ή στο email: zizika_maria@hotmail.com

Που βρισκόμαστε